Korteri remont paneelmajas

by  #me_ehitame_oü
Korteri remont paneelmajas
KORTERI REMONT TALLINNAS

Korteri remont paneelmajas

Paneelmaja korteri remont on seotud teatud ebamugavuste ja võib-olla isegi raskustega, millega on kõige parem arvestada remonditööde ettevalmistamise ja planeerimise etapis. Näiteks on selleks soojusisolatsioon. Betoon ei ole ruumides soojuse säilitamiseks parim ehitusmaterjal, seega tasub mõelda põranda ja seinte soojustamisele, kui muidugi korteri mõõtmed ja pindala seda võimaldavad. Seinte soojustamine vähendab mingil määral elamispinda. Ja ärgem unustagem veevärki ja torustikku, mis tuleks välja vahetada. Sest kui torud lõhkevad või lekivad, tuleb hakata uuesti tegema remonti.

Jaa, sellised mahukad tööd pole meie ajal odavad, kuid ilma nendeta ei saa, kui valmistate korterit selleks, et seal alaliselt elada.

Lugege edasi, et õppida, kuidas korralikult läbida kõik paneelmaja korteri remondi etapid.

    Paneelmaja korterite eelised ja puudused

Tallinnas hakati esimesi paneelmaju ehitama 1950. aastate teisel poolel. Sellised korterid olid oma hinnalt odavad ja ehitati piisavalt kiiresti. Mitmekorruselised paneelmajad lahendasid tollal paljude perede eluasemeprobleemi. Kortereid iseloomustab väike pindala, tagasihoidlik planeering, kõrge soojusjuhtivus ja seinte madal helipidavus. Aastate jooksul võivad hakata lekkima vanad torud ja olla probleemid vanade alumiiniumist elektrijuhtmetega.

Hetkel on paneelmajade korterid endiselt nõutud oma madalama maksumuse tõttu. Tuleb märkida, et on ka uusehitused, mis erinevad hruštšovkadest, kuid kuuluvad paneelmajade kategooriasse.

Millised omadused on paneelmajade korteritel, millele tuleks remondi planeerimisel tähelepanu pöörata:

  • Kõrge soojusjuhtivus, kuid külm tungib läbi paneelmaja vuukide.
  • Paneelmajade paneelide paigutamise ebatäpsused, rikkudes geomeetriat.

    Paneelmaja korteri renoveerimise ettevalmistamine

Etapp 1. Kaaluge ja arvutage rahalised võimalused

Arvutage välja, millised rahalised võimalused teil on paneelmaja korteri remondiks. Enne materjalide ostmist peate teadma, et on materjale, mille pealt pole vaja raha säästa, kuid millegi pealt jällegi võib kokku hoida. Remondiprotsessi käigus võivad tekkida ettenägematud kulutused, milleks tuleb samuti valmis olla.

Milliste materjalide pealt ei saa kokku hoida?

  • Põrand ja seinad. Need on midagi, mis teenivad teid palju aastaid, kui ehitate need kvaliteetselt. Põrandad tuleb tasandada või täielikult uuesti laduda ja katta kulumiskindla materjaliga. Seinad tuleb ka ühtlaseks teha, näiteks dekoratiivkate võib olla sellisel juhul odavam variant.
  • Side. Vee- ja kanalisatsioonitorud, elektrijuhtmestik, küttesüsteem peaksid olema valmistatud ainult kvaliteetsetest materjalidest, et need töötaksid kaua ja ei juhtuks õnnetusi.
  • Ümberehitamine. Kui ruumide siseruum targalt planeerida, saab paneelmaja korteri remondiga mugavamaks muuta. Ümberehitusel on vaja arvestada ruumide tehnilisi omadusi, ventilatsioonišahtide ja kandeseinte asukohti. Samuti on muudatusi, mis tuleb korteriühistu ja projekteerimisbüroo partnerlusega kooskõlastada.

Etapp 2. Tehke korteri projekt või eskiis

Peale remondi maksumuse arvestamist on hea mõelda korteri kujundusele. Kaaluge funktsionaalsete alade asukohta vastavalt oma vajadustele, korraldage mööbli asukohad. Pange tähele ka torustiku, pistikupesade, akende, uste, valgustuse asukohta.

Paneelmaja korteri remondiks valmistumise hõlbustamiseks aitavad seintejoonised, põranda- ja laeplaanid ning ruumide eskiisid. Projekti saate tellida spetsialistilt, kellel on vajalikud teadmised projekteerimise ja remondi valdkonnas. Kui ruumides ümberehitust ei toimu, võib teha lihtsalt kommunikatsioonide eskiisid.

Loomulikult on tänapäeval olemas sisekujundusprojektide loomiseks arvutiprogrammid. Korteriprojekti saab tellida ka projekteerimisbüroos.

Etapp 3. Viimistlusmaterjalide valik.

Disain on juba valmis, on aeg hakata koostama viimistlusmaterjalide nimekirja:

  • vannitoa plaadid
  • torud
  • värvid
  • tapeet
  • dekoratiivsed elemendid
  • uksed
  • põrandakate
  • pistikupesad, lülitid, lambid

Etapp 4. Ruumide ettevalmistamine

Kui otsustate osa ettevalmistustöid ise enda kanda võtta, mitte töövõtjalt tellida, siis peaksite põhjalikult valmistuma enne spetsialistide saabumist. Eemaldage ebaolulised esemed, vabastage ruumid prügist ja sellest, mis on teile väärtuslik. Oluline on, et korteris oleks töökorras veevärk, ajutine wc, elektrijuhe ehitustööriistade ühendamiseks.

Etapp 5. Demonteerige kõik mittevajalik

Võtke lahti ja eemaldage vana sisseehitatud mööbel, kui see on olemas. Samuti võtke lahti mittevajalikud konstruktsioonid, vana parkett, laminaat, uksed. Ehituspraht tuleb korterist ära viia. Selleks tööks saab palgata ka ehitusmeeskonna ja sama töövõtja, kes ehitustöid teostab. Töökohustuste hulka kuulub siis demonteerimine, koristamine, prügi äravedu ja utiliseerimine.

Tellides paneelmaja korteri ehitamiseks ja remondiks töövõtja teenuseid, kaitsete end mittevajaliku peavalu ja ajaraiskamise eest:

  • planeerimisele ja tööde teostamisele kuluv aeg ja vaev
  • tööriistade ja materjalide tarnimisele ja ostmisele jõu ja aja raiskamine
  • lammutamine ja demonteerimine
  • prügi äravedu ja utiliseerimine

Etapp 6. Mõõtke ruumide pindala

Ehitusmaterjalide, uste ja mööbli tellimiseks on vaja ruumi mõõtmeid. Tehke ruumide täpsed mõõtmised, et tellitud ja ostetud tehnikat ja mööblit saaks paigutada läbi ukseavade ja igasuguste niššide!

Etapp 7. Püstikute, veetorude, elektrijuhtmete, arvestite, veemõõtjate vahetus.

Kui paneelmaja korteris on remondi käigus plaanis vahetada või üle kanda veetorustike, küttetorude, arvestite, veearvestite asukohad, tuleb toimingud kooskõlastada korteriühistuga. Korteriühistutel on torustike sulgemisgraafikud, mille järgi tuleb ka tegutseda.

Korteri seisukord peale remonti paneelmajas peaks eluks ajaks oluliselt paranema. Vajalik on korda teha vee- ja kanalisatsioonitorustik, küttesüsteem, teha mugav, kvaliteetne elektrijuhtmestik. Alles siis saab mõelda uue korteri interjööri ilule.

    Paneelmaja korteri renoveerimise etapid

Paneelmajad on üsna vanad. Üks probleem on see, et paneelide vuukide kaudu pääseb korteritest soojus välja. Aastate jooksul tekkisid pärast maja konstruktsiooni kokkutõmbumist fassaadidele praod, mis suurendavad soojuskadu. Tekkivates tühimikes võib olla hallitus ja seen. See toob kaasa tapeedi mustaks muutumise nurkades ja sanitaarruumides niiskuse.

Iga remondi alguses soovitame ennekõike likvideerida paneelmaja korteri poolelt praod ja lekkekohad, vastasel juhul muutub uus viimistlus kiiresti kasutuskõlbmatuks ja raha läheb raisku.

Kuidas kõrvaldada siseruumides paneelmaja pragusid? Siin on mõned viisid:

  • Paigaldusvaht. See vahend suudab täita kõik tühimikud. See ei nõua töötamiseks eriteadmisi ja palju aega. Montaaživaht kuivab kiiresti ja tagab soojuse säilimise korteri sees.
  • Polüuretaanvaht. Odav ja lihtsalt kasutatav vuukide tihendaja. Selle meetodi puuduseks on niiskuse sattumine materjali, külmumine talvel viib selle konstruktsiooni hävimiseni.
  • Kombineeritud meetod. Montaaživahu ja polüuretaanvahu kombinatsioon. Esiteks täidetakse õmblused 30% montaaživahuga, seejärel polüuretaanvahuga.

Paneelmaja korteri kapitaalremont hõlmab ruumide kaitsmist soojuskadude eest paneelide vaheliste ühenduste kaudu. Hoone välispidiselt on see töö korteriühistu kohustus. Paneelmajades säilib soojus halvasti välisseinte ehituse tõttu. Need tuleb majast väljast täiendavalt soojustada, seega on paneelmaja fassaadi soojustus hea ja vahel lausa vajalik korteriühistu otsus.

Odavaim isolatsioonitüüp on vaht. Selleks, et materjalid hästi seina külge kinnituksid, kasutatakse spetsiaalset liimi ja tüübleid. Vahtplaatide liitekohad tihendatakse montaaživahuga. Liigne materjal lõigatakse noaga ära. Soojustuse peale laotakse õhuke võrk ja krohvikiht. Peale kuivamist saab värvida.

    Paneelmaja korteris kandeseinte ümberehitamine

Korterisisese ümberehituse soovi korral tuleks tutvuda tehnilise planeeringuga ning jälgida, et muudatused ei puudutaks kandvaid seinu. Kandvaid seinu on täiesti võimatu ise lammutada. Kõik muudatuste soovid ja projektid tuleb kooskõlastada korteriühistu ja ehitusvaldkonna riikliku järelevalve asutustega.

Telliskivimajas on välisseinad ja korterite vahelised vaheseinad kandvad. Paneelhoones kehtivad teised standardid. Siin võivad isegi ruumide vahelised vaheseinad olla kandvad seinad. Nende eemaldamine on keelatud ning mittekandvate seinte demonteerimiseks tuleb hankida projekt ja luba. Töid saavad teha asjatundjad.

Enne korteri kujundusprojekti koostamist peate välja selgitama, milliseid seinu ei tohi lammutada.

Korterisisese ümberehitamisega saate ruumi laiendada, lammutades mittekandvaid seinu. Mõnikord on hea teatud tsoonide piiritlemiseks püstitada uus vahesein. Huvitavaid võimalusi paneelmaja korteri remondiks ja ümberehitamiseks leiate Internetist. Populaarne lahendus on ühendada WC ja vannituba.

Muideks! Köögi ja elutoa vaheline sein paneelmajades on kandev ja seda ei saa eemaldada. Lubatud on teha ava ja ainult projekti olemasolul.

Planeeringu muutmisel peate arvestama:

  • püstikute asukohta ei saa muuta
  • elutuppa ei ole võimalik kööki teha (kui vaid ainult projekti järgi)

Kööki või elutuba ei ole soovitatav ühendada lodžaga (rõduga). Suure soovi korral peate pöörduma spetsialisti poole, kes koormuse õigesti arvutab, samuti hoolitseb kvaliteetse isolatsiooni ja klaaside eest. Spetsialist peab töid teostama, muidu võib kõik kokku kukkuda.

    Seinte tasandamine paneelmaja korteris

Visuaalselt ühtlaste seintega saate nende tasandamiseks kasutada loodi ja krohvi. Oluliste erinevuste korral on vaja krohvimajakaid. Neid on raske seinale kinnitada.

Enne tööd peate eemaldama vana seinakatte: tapeet, dekoratiivsed elemendid, ka põrandaliistud. Soovitatav on seintele koputada ja lahtiolev krohv maha peksta. Väljaulatuvad osad tuleb perforaatoriga maha lüüa. Eemaldage tolmuimejaga kogu tolm ja praht.

Paneelmaja korterite remondil tuleb seinapinnad kruntida. Selleks sobivad suurepäraselt kruntkontsentraadid, mis on odavamad kui valmis analoogid ja millel on parandavad sidumisomadused. Segu tuleb lahjendada vastavalt juhistele ja soovitatud vahekordadele, vastasel juhul võib nakkuvus olla halb.

Seinte kruntimine on vajalik. Nakkekrunti on soovitatav kanda kahes kihis. Hästi teostatud protseduur tagab katte hea nakkumise seinaga, mis pikendab parandatava pinna eluiga.

Kumerate seinte korrigeerimiseks vajate pikka loodi. Kui vahe on üle 10 mm, tuleb korteris seinte tasandamiseks kasutada krohvi. Kui vahe on väiksem, piisab mitmest pahtlikihist.

Majakate paigaldamiseks võite kasutada laserit. Kinnitage krohvimajakad kipsisegu või plaadiliimiga järgmiselt:

  • teostage märgistus maast laeni umbes meetriste sammudega
  • ostke majakad
  • paigaldage seinale isekeermestavad kruvid alt, ülalt ja mööda servi, pingutage keerme.
  • kinnitada seinale mööda siini äärmisi jooni, asetage lahendus mööda tõmmatud joont, süvendage profiil sellesse ja seadke see vastavalt tasemele
  • kinnitage teised profiilid piki venitatud niiti

Kui majakate all olev lahus kuivab, peate seinale kandma krohvi ja kandma seda majakate järgi.

Valmistage krohvisegu vastavalt juhistele. Pange krohv majakate vahele seinale pahtlilabidaga, üleliigne segu eemaldage mööda majakaid.

    Võimalused ruumide pindala visuaalseks suurendamiseks

Korteri mugavaks ja ilusaks muutmiseks peate hoolikalt läbi mõtlema kujunduse. Paneelmajade puhul on korterid tavaliselt väikese pindalaga. On vaja kasutada erinevaid disainitehnikaid, mis aitavad ruumi visuaalselt laiendada.

VÕTMED KÄTTE KORTERIREMONT

Värv

Kerged objektid tunduvad suuremad. Ruumi visuaalseks suurendamiseks tasub kaunistuses kasutada valget värvi, aga ka külmi pastelseid toone.

Valget värvi korterit saab sisustada heledates toonides, mis erinevad seinte värvist ühes või mitmes toonis.

Värvikasutustehnoloogia on paneelmaja korteri esiku remondil hea võimalus ruumi avardamiseks, sest muid lahendusi on raske rakendada.

Seinte kujundus Tallinnas

Seinte kujundus

Seinte kaunistamiseks valige õige kujundus. Vertikaalsed triibud suurendavad ruumi kõrgust, horisontaalsed aga avardavad ruumi. Ruumi proportsioonide reguleerimiseks võib üks sein olla kaetud tavalise tapeediga ja teine kaunistatud trükise või ornamentidega tapeediga.

Muideks! Erksad elemendid vähendavad ruumi mahtu. Läikiv viimistlus avardab ruumi. Ruumi saab suurendada kasutades peegleid või fototapeeti. Õigesti valitud fototapeediga jääb mulje, et saate astuda sammu loodusesse või kaunile linnatänavale.

    Paneelmaja korteri stiil, disain ja interjöör

Kauni interjööri loomiseks paneelmaja korteri remontimisel on oluline mitte ainult ruutmeetrite arv, vaid ka ruumi õige kujundus. Oluline on valida õige stiil.

ELEKTRITÖÖD TALLINNAS

Skandinaavia

Skandinaavia stiil on kergus ja kaalutus. Stiil sobib mis tahes parameetritega ruumidesse.

Skandinaavia stiilis kaunistades kasutage seinte, põrandate, lagede ja mööbli puhul heledaid värve. Ostke naturaalsetes toonides puitmööbel. Korteris mugavuse loomisel juhinduge funktsionaalsuse, lihtsuse ja minimalismi põhimõtetest.

SANTEHNILISED TÖÖD TALLINNAS

Loft

Stiil sobib loomingulistele inimestele. Lofti valivad need korteriomanikud, kellele ei meeldi liigne korralikkus ja terviklikkus. Sellises interjööris võib olla paljas telliskivi, betoonviimistlus, rippuvad juhtmed ja torud ning muud metallelemendid. See stiil sobib sinna, kus loetletud elementide olemasolul, saab need esile tõsta, selle asemel, et peita ja varjata.

Mööblit kasutatakse minimaalselt, ainult vajalike asjade hoiustamiseks. Kõrgete lagede olemasolul saate paigutada voodi või laua improviseeritud pööninguriiulile.

MAALRITÖÖD TALLINNAS

Minimalism

Ideaalne paneelmajade väikestesse korteritesse. Minimalism tähendab tuhandete pisiasjade ja igapäevase müra puudumist, mis laiendab oluliselt ruumi. Kaunistuseks on kasutatud heledaid toone, väikest kogust mööblit ja dekoratiivelemente.

Kaasaegsed lahendused pakuvad sisseehitatud ja transformeerivat mööblit, mis aitavad paigutada väikesele pinnale funktsionaalselt olulisi elemente.

Vee- ja kanalisatsioonitorude paigaldamine TALLINNAS

High-Tech

Stiili iseloomustab minimalism ning kaasaegsete materjalide ja tehnoloogia kasutamine disainis. Interjöör sisaldab alati metalli, klaasi, plastikut, uusimat tehnikat ja valgustust.

BETOONITÖÖD TALLINNAS

Modern

Stiili eripäraks on siledad vormid interjööris. Väikese korteri jaoks sobiv ümarate nurkadega mööbel. See muudab ruumi avaramaks ja ka ohutumaks. Sujuvate joonte põhimõte kehtib ka värvilahenduste puhul.

Paneelmajas korteri olemasolu polegi absoluutselt hull asi! Peamine on ruumi arukas planeerimine, ruumide kvaliteetne viimistlus, ruumide harmooniline kaunistamine.

    Paneelmaja korteri ruumide projekteerimine

Enne tulevase interjööri kavandamist peate kindlaks määrama, millised aknad on päikesepoolse külje poole. Just sinna tasub teha magamis- ja muud lastetoad. Hommikupäike aitab kergesti ärgata ning päeval saab nendes ruumides vaikselt tööd teha.

Köögi asukoht on juba arendaja poolt kindlaks määratud, eriti kui see maja on aastaid kasutusel olnud. Seda ei ole alati võimalik teise ruumi teisaldada ja see nõuab raha ümberehitamiseks ja kooskõlastamiseks kõigi ametiasutustega.

Elutoa jaoks on parem valida kõige suurem ruum, et ikka kõik pereliikmed sinna ära mahuksid. Tihti piirneb elutuba köögiga ning kui seinakonstruktsioonid võimaldavad, on võimalik kaks tuba ümber kujundada ja ühendada üheks ühiseks. Paneelmaja korteris kööki remontides saab elutuppa teha kaare, mille kaudu on mugav külalistega kohtudes roogasid lauale serveerida või lausa ateljee teha. Igal juhul laiendab selline lahendus kahte ruumi.

Vaatame iga tuba eraldi !

Põrandate demonteerimine ja remont TALLINNAS

Magamistuba paneelmajas

Paneelmaja korterites on väikesed ruudu- või ristkülikukujulised magamistoad. Mõnikord on rõduga tube. Kui magamistoas on rõdu, saab neid ruumi laiendamiseks kombineerida. Tuleb vaid hästi soojustada välisseinad, paigaldada kvaliteetsed pakettaknad ja tagada ventilatsiooni olemasolu ilma aknaid avamata.

  • Magamistuba on sisustatud arvestades, kes seda kasutama hakkab ja milline peab olema mööbli funktsioon.
  • Kui vajate palju vaba ruumi, on soovitatav tuppa paigaldada transformeeritav voodi, mida saab päeva jooksul kokku panna. Nii saate ruumi kokku hoida.
KAPITAAL- VÕI OSALINE REMONT TALLINNAS

Köök paneelmajas

Paneelmajade korterite köökide funktsionaalsuse parandamiseks võite järgida järgmisi reegleid:

  • Hea ventilatsioon. Kontrollige kanalite/šahtide olekut ja läbilaskvust.
  • Kontrollige kommunikatsioonide ja küttesüsteemi seisukorda.
  • Kasutada köögimööbli L-kujulist paigutust.
  • Söögilaud võib olla transformeeritav.

Köögi jaoks tasub valida rahulikud toonid, kuna selle peamine ülesanne on luua toiduvalmistamisel ja söömisel mugavus ja hubasus. Meeldivad värvid avaldavad positiivset mõju inimese seedimisele.

Dekoratiivsed ja erksad elemendid aitavad ruumi elustada. Aksessuaaridena saate valida pildiraamid, seinakella, vaasi või pildi.

Akende, aknalaudade paigaldus TALLINNAS

Vannituba ja wc

Paneelmajade korterite hügieeniprotseduuride ruumid on väga väikesed ja tavaliselt eraldi asetsevad.

  • Hea lahendus probleemile on muidugi kahe ruumi ühendamine üheks. See suurendab vannitoa ruumi, võimaldab paigaldada täisväärtuslikumat santehnikat ja mööblit.
  • Juhul kui te ümberehitust ei tee, vajab vannituba kõige kompaktsemat mööblit ja seadmeid.

Suure pere jaoks ei ole kombineeritud vannituba alati mugav, sest mõnikord on vaja kasutada tualetti, kui keegi on vannitoas.

Enne korteri kujundusprojekti koostamist peaks määrama selle mõõtmed ruutmeetrites. Pärast seda valige stiil, milles paneelmaja korteri sisustate.

Remondile tuleks läheneda organiseeritult. Iga ruumi saab kaasaegsete tehnoloogiate ja materjalide abil muuta funktsionaalseks ja kauniks. Muidugi on võimalik ka paneelmaja korteri pisiremont, oleneb eluaseme algseisust ja kliendi soovidest.

Suurem ümberehitus tuleks eelnevalt korteriühistuga kooskõlastada.

Kui Sul puuduvad teadmised ehituse ja renoveerimise vallast ning soovid oma aega kokku hoida, võta abi saamiseks ühendust ehitusfirmaga ja vajadusel projekteerijaga. Ehitusfirma spetsialistid teevad tööd kvaliteetselt, kaunilt ja võimalikult lühikese tähtajaga. Hoolitsevad teie korteri projekteerimise ja ümberehituse korrektsuse, prügiveo, demonteerimise, ehitus- ja remonditööde eest.

Helistage meile tel +37255922559

või kirjutage e-postile: info[ät]meehitame.ee

Mai 09, 2023
lisas  #me_ehitame_oü
Helistage +37255922559